Registrovat Zapomenuté heslo
  • Kategorie
  • Děti
  • Maminky
  • Tatínci
  • Ostatní
  • Členství
  • Reklama
  • Kontakt

Vánoce v Africe, uvařte si typický Etiopský štedrovečerní pokrm!

Vánoce v Africe připadají na dobu letních prázdnin a většina zemí je neslaví v prosinci, ale sedmého ledna. To je totiž termín, na který vycházejí Vánoce podle třináctiměsíčního kalendáře ortodoxních křesťanů. Oslava Vánoc je však ve většině afrických zemích pojatá hlavně z církevního hlediska a vyměňování dárků je pouze její zanedbatelnou­ částí.

Téměř ve všech afrických zemích, kde se Vánoce slaví, začíná večeře až po večerní mši, která například v Etiopii trvá tři hodiny a během níž jsou často muži a ženy odděleny zvlášť. V Ghaně nebo v Jihoafrické republice existuje tradice vánočních průvodů se zapálenými svíčkami. Sváteční jídlo, ať už je to oběd nebo večeře, probíhá venku a rodina při něm sedí v kruhu na zemi.

Hlavní součástí svátečního menu je většinou rýže s pečeným nebo vařeným skopovým a kuřecím masem ochuceným česnekem a kořením, místo dezertu se pak podává ovoce.

Tradice zdobení vánočních stromků se uchytila pouze v několika afrických zemích a v hlavní roli se tu představují nejrůznější druhy dřevin. V Libérii například lidé zdobí bílými zvonečky palmu, v Ghaně je zase favoritem mangovník, nebo ledvinovník, na kterém rostou oříšky kešu.

Co se týká vyměňování dárků, pokud se vůbec praktikuje, většinou je určeno jen pro malé děti. Mezi nejobvyklejší dárky patří nové šaty, boty, mýdla, tužky, nebo knihy. Nedílnou součástí afrických Vánoc jsou ale návštěvy přátel a široké rodiny, kterým se podle tradice sluší přinést drobný dárek. V Egyptě je například zvykem obdarovávat se drobnými koláčky z těsta, které je podobné našemu lineckému

Etiopský štedrovečerní pokrm

Doro Wat

Co budete potřebovat

  • šťáva z jednoho citronu
  • dvě čajové lžičky soli
  • jedno kuře, vyčistit a nakrájíme na porce (prsa a stehna) odstraníme kůži
  • dvě (nebo více) cibule, jemně nasekané
  • čtyři polévkové lžíce niter Kebbeh (nebo máslo)
  • čtyři stroužky česneku, jemně nasekané nebo mleté
  • jeden kus čerstvého kořene zázvoru – oškrábat a nasekat na jemno (asi čajovou lžičku)
  • 1 / 2 lžičky mletého pískavice (řecké seno)
  • 1 / 2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 / 2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 / 2 lžičky Berbere – nebo – 1 – 2 polévkové lžíce kombinace kájenského pepře a papriky (pokud Berbere a niter Kebbeh nejsou použity)
  • 1 menší rajče, nakrájené nebo několik lžíc rajčatového protlaku
  • 1 hrnek kuřecího vývaru, voda nebo suché červené víno
  • natvrdo uvařená vejce (1 na osobu)

Postup:

  • Ve skleněné míse smíchejte citronovou šťávu, čajovou lžičku soli a kuřecí maso. Nechte marinovat 30 minut až hodinu.
  • Opékejte cibuli při střední teplotě po dobu několika minut na sucho, bez oleje, (tento postup dává jídlu charakteristickou chuť) v dostatečně velkém hrnci.
  • Přidejte niter Kebbeh nebo máslo na cibuli spolu s česnekem, zázvorem, pískavicí, kardamonem, muškátovým oříškem, zasypte lžičkou soli, Berberem (nebo kajenským pepřem a paprikou), a rajčaty. Míchejte a dusíme několik minut. Cibule by měla být měkká, jemná a průhledná, ale ne opečené.
  • Přidejte kuřecí vývar, vodu nebo suché červené víno. Směs se přivede do varu za stálého míchání vařte na pár minut, pak snižte teplotu.
  • Přidejte kuřecí kousky. Přikryjte a zvolna vařte 30 až 40 minut, dokud kuře nebude hotové
  • Po 20 minutách vaření přidejte vejce natvrdo.

Podáváme horké. Tradiční způsob, jak podávat DORO Wat je s chlebovou plackou (libanonský chléb) nebo s rýží

07.12.2011 17:21:00

Autor: Iva Kučerová

Hodnotilo: 0

Komentáře

Končící aukceDalší zboží »

nebyly nalezeny žádné položky